Cicevac-Razanj NeZavisan web portal

Otvoreno pismo predsedniku opštine Ražanj

aktivizam

Prenosimo Vam otvoreno pismo koje je omladinska organizacija iz sela Smilovca uputila predsedniku opštine Ražanj. Na ovaj način omladinska organizacija je na pravi način pokazala aktivizam mladih koji žele da promene nešto u svom okruženju.

Poštovani gospodine Predsedniče U nadi da će te imati vremena da pročitate ovo naše pismo, i želje da nam pomognete u prevazilaženju problema sa kojima se suočavamo već duže vreme, Omladinska organizacija sela Smilovca obraća vam se kao najmoćnijem Čoveku u opštini, Čoveku koji kako smo čuli pre nekoliko dana na svečanom otvaranju doma ,,snove pretvara u stvarnost,,. Ono što nas muči nisu snovi već realnost koja ni malo nije lepa. Pa se nadamo da će mo uz materijalnu i institucionalnu podršku Opštine i naše ne sebično zalaganje doći do obustrano željenog cilja.


Problemi koji muče omladinu, su:


1. Mala sala,koju sredjujete već godinu dana, ima nagoveštaja da će biti sredjena u neko dogledno vreme. Ali kako će mo se u njoj okupljati u zimskim mesecima bez peći, čunaka i drva za ogrev?
2. U toj maloj Sali, ranije je bio sto za stoni tenis, njega sada nema. Neki kažu da je polomljen, neki da je ,,misteriozno nestao,, a mi smo taj sto kupili od naših para... Pomoć u finansiskom smislu bi nam dobro došla za kupovinu novog stola, mislimo da to za opštinu nisu veliki izdaci, a nama bi mnogo značilo.
3. Žica oko igrališta je u veoma lošem stanju, postavljena je dosta nisko, pa je lopta više van terena u reci (čije je korito veoma zapušteno) nego na terenu. Žica za povišenje zaštitnog pojasa kupljena je pre više od godinu dana, ali njeno postavljanje se odlaže u beskonačnost. Nadamo se da će te Vi svojim autoritetom i vlašću, uticati da se taj posao najzad svrši.
4. Ovog leta smo tražili fudbalske lopte da bi trenirali za opštinski turnir, na kojem smo kao selo sa najmnogobrojnijom omladinom imali dve ekipe. Zbog propusta opštinske administracije lopte nismo dobili.Ali smo loptu kao treću nagradu osvojili na turniru. Da smo imali lopte i nepristrasne sudije, možda bi prva dva mesta bila naša. Nadamo se, da se sledeće godine neće ponoviti ovaj prpust.
5. U našem selu veliki broj omladine radi, ali ima i onih koji su završili srednju školu i onih koji su dobri majstori i zanatlije, a posla nemaju. Pa bi voleli da ih opština ima u vidu, prilikom otvaranja novih radnih mesta u upravi, javnim radovima ili drugim institucijama sistema.
6. Mi omladinci pod uticajem običaja, vere, priča iz prošlosti, genetckog koda koji smo nasledili od svojih predaka, ponosni smo na naše predke koji su živote dali da bi mi danas živeli i razvijali se kao slobodne ličnosti. I zato nam je veoma žao u kakvom se stanju nalazi spomen česma na kojoj su imena palih naših predaka. Ta spomen česma je podpuno ruinirana, često ni slavine za vodu nema, a od blata i vode ne može ni da se pridje do nje. Mi smo spremni da uz sredstva opštine pomognemo svojim radom, da bi ona dobila izgled kakav zaslužuje uspomena na naše predke. Voleli bi da se na njenom vrhu nadje grb Srbije, jer svi oni koji su dali svoje živote bez razlike na ideologiju i vreme u kom su se borili bili su srbi. Dobro bi bilo, da se dodaju imena i onih, koji zbog ideologije u vreme kad je česma pravljena, nisu dobili mesto na spomen ploči.
7. A sad nešto što boli sve ljude koji imaju dostojanstva i užasava sve one koji se nisu uplašili i prodali za kola drva, a to je seča bagrema. Onog bagrema koji su naši dedovi pod kulukom sadili, a sada nemilosrdno seču neki ljudi, koji ni ljudima ni bogu ne podnose račune. Zemlja na kojoj se seče bagrem nije zadružna svojina,već državna, a Vi ste predsednik opštine u državi na kojoj se ta seča vrši. Omladinci ne žele da napadaju nikog, i ako su jedne noći doživeli strašnu torturu od strane jednog policajca , koja je nezapamćena i o kojoj će se pričati dok selo postoji.... Mi apelujemo na Vas da snagom svog autoriteta pokrenete sve što je u vašoj moći, sve republičke organe, da sprovedu istragu povodom seče bagrema i da se već jednom ova ,,misterija,, reši. U tome će te imati apsolutnu podršku omladine. Mi smo kontaktirali novine Kurir i Press, i velika je verovatnoća da će se i one uključiti... UNAPRED HVALA. OMLADINSKA ORGANIZACIJA SMILOVCA

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates