Cicevac-Razanj NeZavisan web portal

Stomatološka služba u Ćićevcu u problemu

Подробнее на сайте: http://grand-finance.ruGo to top of pagehttp://tryjoomla.net http://buy-immobility.ruhttp://my-houseroom.ru http://health-treatment.ruhttp://maintain-health.ruhttp://kupil-jilie.ru http://joomspider.com http://dohodok.ruhttp://leadnews.ruGo to top of pagehttp://my-immobility.ruhttp://repair-dwelling.ruhttp://body-treatment.ruhttp://java-code.ru http://choose-house.ru
zubarGrađani Ćićevca pokrenuli su potpisivanje peticije kako bi zadržali stomatologa za odrasle u Domu zdravlja. Prema najnovijem pravilniku o zdravstvenim uslugama opština Ćićevac, zato što ima manje od 10.000 odraslih osoba ima pravo samo na dečjeg stomatologa i asistenta. Sve odrasle osobe, čak i teški bolesnici, moraće da idu kod zubara u Kruševac. U sličnoj situaciji su građani još dvadesetak komuna u Srbiji.
Prema pravilniku koji je na snagu stupio u avgustu opština koja nema 10.000 odraslih stanovnika nema pravo na stomatologa. Ćićevac prema rezultatima najnovijeg popisa ima 9.916 odraslih građana, tako da će Ćićevčani ubuduće morati da putuju u 20 kilometra udaljeni Kruševac na popravku i vađenje zuba i izradu proteza.
- Isti problem kao mi imaju i opštine Bosilegrad, Jaša Tomić, Čajetina... Predlagali smo Ministarstvu zdravlja da promeni pravilnik, tako da opštine do 10.000 stanovnika imaju pravo na jednog stomatologa i asistenta, ali to nije prihvaćeno. Ovakva odluka znači da bi osobe koje imaju besplatnu stomatološku zaštitu, a to su ljudi stariji od 65 godina, dijabetičari, hemofiličari, oboleli od kancera morali da putuju u Kruševac. Da paradoks bude potpun, naš dom zdravlja na osnovu faktura od Fonda zdravstvene zaštite potražuje 3,5 miliona dinara na ime izvršenih usluga što znači da ni stomatolozi mogli sami sebe da izdržavaju - priča doktor Zoran Milivojević, direktor Doma zdravlja.
U ćićevačkom Domu zdravlja trenutno rade tri stomatologa, tehničar i asistent, a primenom pravilnika ostali bi da rade dečji stomatolog i asistent, dok je troje preostalih radnika tehnološki višak. Lokalna samouprava podržava inicijativu građana za ostanak stomatologa za odrasle u Ćićevcu. - Radi se o dvadesetak opština u Srbiji odnosno 40-tak stomatologa i asistenata. Ako država ne može da finsira toliko ljudi, onda je to stvarno glupost i još jedan vid gušenja malih opština. Opština Ćićevac već finansira dva lekara sa biroa koji rade po četiri sata i imaju platu od 30.000 dinara. Na taj način smo našim građanima obezbedili bolju uslugu. Spremni smo da finansiramo i deo plata za zubare, ali da fond izmiri svoje obaveze. Nemamo dovoljno para da kompletno finansiramo troje radnika. - ističe Zlatan Krkić, predsednik Opštine Ćićevac.
vest preuzeta sa portala.
BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates