Cicevac-Razanj NeZavisan web portal

Procenjena šteta od poplave u opštini Ražanj

Šteta od poplava ovog na području opštine Ražanj se procenjuje na 36 miliona dinara. Stradalo je 227 hektara poljoprivrednog zemljišta, što je gubitak od 8,5 miliona dinara, vodene bujice su dosta oštetile i infrastrukturu. U Novom Bračinu je stradao most preko Jovanovačke reke, a u Smilovcu stotinak metara lokalnog puta za čiju rekonstrukciju je potrebno devet miliona dinara.

bracin5

Kako saznajemo u opštinskom Štabu za vanredne situacije Ražnja, poplavljeno je i oko 50 domaćinstava, ali se uglavnom radi o plavljenju dvorišta i pomoćnih objekata.

‚‚Prvi i najveći problem je most u Novom Brčinu, pa su tamo neke aktivnosti već preduzete, u smislu ispitivanja zemljišta radi izrade projektne dokumentacije. Imamo oštećenja još dva mosta, i to na reci Krčevo u Smilovcu, odnosno na Velikoj reci, ali tu je šteta mnogo manja i iznosi oko milion dinara. Međutim, u selu Smilovcu, u dužini od oko 100 metara bujica je odnela i više od polovine puta i kolovoza, a čak je i korito reke izmenjeno, tako da se tu radi o malo većem poslu jer nas ne očekuje samo postavljanje novog kolovoza, već kompletni radovi na zaštiti priobalja, kao i same reke‚‚ izjavio je član Štaba za vanredne situacije opštine Ražanj Dragiša Jovanović.

Treba napomenuti i da je voda iz vodosistema u Ražnju još uvek samo za tehničku upotrebu, dok se građani pijaćom vodom snabdevaju iz cisterne koja kruži opštinom, kao i flaširanom vodom iz donacija. Nadležni očekuju da već za nekoliko dana, najverovatnije u ponedeljak, posle detaljnih analiza, voda iz lokalnog vodovoda dobije zeleno svetlo i za piće.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates