Cicevac-Razanj NeZavisan web portal

150 godina od osnivanja škole u Vitoševcu

Osnovna škola Vuk Karadžić u Vitoševcu je počela sa radom 1864. godine. Napravljena je po odluci kralja Milana, i jedna je od najstarijih škola u Srbiji. Kako je u vreme kralja Milana Srbija dobila veliki broj škola i stručnog kadra, ova škola je građena namenski, da bi deca iz okolnih sela mogla da se školuju.

stara-skola-vitosevac

fotografija stare škole Vuk Karadžić koja je srušena

Ukazom predsedništva socijalističke federativne republike Jugoslavije 1980 godine osnovna škola Moše Pijade (sadašnja Vuk Karadžić) je odlikovana ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima.

ukaz-o-odlikovanju-os-vuk-karadzic

Danas osnovna škola ima 8 izdvojenih odeljenja u mestima: Novi Bračin, Stari Bračin, Pretrkovac, Smilovac, Skorica, Podgorac, Pardik. Danas osnovna škola Vuk Karadžić ima nešto preko tristotine učenika u svim odeljenjima. Objekti su namenski građeni, prostorno zadovoljavaju, imaju povoljnu lokaciju i prostrana dvorišta. Zgrada centralne škole ima 9 učionica, kuhinju sa trpezarijom, biblioteku i kancelarije. Oko zgrade je dvorište sa sportskim terenom i zelenom površinom.

vuk-karadzic-os

Deca iz okolnih sela imaju mogućnost da se do kraja 4. Razredda školuju u svom selu, a osnovna škola Vuk Karadžić pruža uslove školovanja od 1. Do 8. Razreda. Ova škola je u opštini Ražanj, a pripada Nišavskom okrugu.

Planirano je obeležavanje 150 godina od kada je škola sagrađena, za 7. Novembar 2014. predstave će se održati u domu kulture u Vitoševcu.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates