Stalać

pogled na stalac sa kule
Stalać je poznata železnička raskrsnica na pruzi Beograd – Niš kod mesta gde se spajaju Južna i Zapadna Morava i grade novu reku Veliku Moravu. Stalać je staro naselje koje se prvi put u istorijskim dokumentima spominje u hristovlji grčkog cara Vasilija II Makedonca iz 1019 godine, pod nazivom – Istanglangan. U povelji se nabrajaju mesta koja su tada pripadala braničevskoj eparhiji, a medju njima se spominje pored Stalaća i Vradariskon, današnji Paraćin. Arheološki nalazi na području Stalaća svedoče o životu ljudi još u praistoriji odnosno u neolitu. Ostaci srednjovekovnog grada Stalaća dominiraju na brdu pored Južne Morave i istoimenog sela. Prema arheološkom materijalu zaključuje se da je nastao u doba Kneza Lazara kao fortifikacioni objekat u moravskom lancu koji je štitio prilaze Kruševcu.
ulaz u stalac od cicevca
U periodu turske vladavine na ovim prostorima reka Morava je bila prirodna granica dve nahije, pa je desni Stalać pripadao aleksinačkoj, a levi Stalać kruševačkoj nahiji. Po oslobodjenju od Turaka 1830. godine Stalać je imao 68 kuća i 81 poresku glavu. Desetak godina posle toga Stalać ubrzano razvija i beleži već 90 kuća i 617 stanovnika. U to vreme Stalać ima ’’Primiritelni sud’’ i sastavlja jednu opštinu sa Lučinom. U periodu od 1838. do 1842. godine u Stalaću se otvara i prva škola.
pruga u stalacu
Stalć danas ima 2.041 stanovnika po popisu iz 1991. godine, nalazi se severoistočno od Kruševca udaljen 14 kilometara i leži na nadmorskoj visini od 138 metara u ravnici i 155 metara na pobrdju. Ovo je područje koje obiluje nalazištima lesne gline i prirodnog šljunka, pa se u tom smeru razvijala i industrija nemetala, odnosno fabrika gradjevinskog materijala DD ’’Vojvoda Prijezda’’ razvija opekarsku proizvodnju, a KMG ’’Trudbenik’’ (Beograd) betonsku galanteriju. Na kraju sela se nalazi crkva Svetog Arhangela iz 14. veka, a u dolini Morave rekonstruisane su i crkve Sveta Petka i Sveti Nikola.
zeleznica u stalacu
Legenda kako je nastao naziv mesta
Mesto gde se dve velike srpske reke sastaviše narod prozva – Sastavnice. Po tome što su se kod Sastavnice dve reke zaustavile – stale narod to mesto prozva Stalać. A kad se tu podiže selo i ono dobi isto ime. Sada ima dva Stalaća, Stalać i selo koje se zove Grad Stalać.