Pardik

U nizu podbukovičkih sela sa zapadne strane Bukovika u opštini Ražanj nalazi se mesto Pardik. Udaljeno samo šest kilometara od auto puta Beograd-Niš i nekadašnjeg Carigradskog druma (Via militaris).
Katastarska opština Pardik raspolaže sa 851 hektarom zemljište površine, od čega je 524 hektara obradive zemlje i oko 233 seoskih utrina i pašnjaka. Kroz selo protiče bistra Pardička reka ova reka i dva potoka dele selo na četri dela, na levu i desnu stranu i gornji i donji deo sela.
Legenda kaže da su njih trojica gledali sa brda u dolinu, gde su im bile kuće i primetili paru u vidu magle. Jedan od njih rekao je: ’’vidi paru kako se diže iz zemlje, pa neka se selo zove Para’’ drugi je dodao da bi selo bilo dično, neka se zove Pardik.
Druga legenda vezuje se za bogatstvo Bukovika žirom, kojim su doseljenici hranili svinje. Neko od trgovaca, kada je došao da kupuje i video svinje, uzviknuo je:’’Par-dik’’ (dičan par), pa je selo tako dobilo ime.
U naselju Pardik živi 337 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 49,1 godina (46,8 kod muškaraca i 51,5 kod žena). U naselju ima 108 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,56.
Ovo naselje je u potpunosti naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates