Vitoševac

vitosevac na facebook-u  Vitosevac na wikipediji
Štampa
 
Vitoševac je naselje u opštini Ražanj u Nišavskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 1277 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 1535 stanovnika). Selo Vitoševac je dobilo naziv po potoku Vitoš koji se nalazi u centru sela. Vitoševac je udaljen 15km od Ražnja, 25km od Paraćina, 34km od Kruševca, a 69km od Niša. Vitoševac se nalazi na oko 500 metara nadmorske visine, ispod planine Bukovik, i prostire se na prostoru od 3279,08 hektara. Selo pripada planinskom području sa umereno toplim letnjim danima i hladnom, ali kratkom zimom. pogled na vitosevac sa prasine
Prvi tragovi govore o postojanju naselja još iz doba Vinčanske kulture.  U Vitoševcu je pronađena statueta iz doba vinčanske kulture i srebrna narukvica sa predstavom zmijske glave. Ovi predmeti se čuvaju u muzejima u Beogradu i Nišu. Potom su Rimljani osnovali grad u obliku troprste ruke, od kojih je najduži "prst"bio onaj ispod Vitoševca prema Grabovu, drugi prema Smilovcu, a treci ispod Pločnika prema Madjeru. Naselje je bilo locirano u dolini zbog gravitacionog vodosnabdevanja, a posle velike poplave stanovništvo se razbežalo po okolnim brdima, te su tako nastala gotovo sva sela u ovom okruženju. Prvi pisani trag o postojanju Vitoševca pod ovim imenom je iz 1453. godine, gde se pominje kao "mezra" - pusto selo, bez stanovništva, pobeglo pred Turcima ili stradalo od kuge.
Od 1864. u selu postoji osnovna škola, koja je napravljena po odluci Kralja Milana. Pošta i pijaca, postoje preko sto godina, a telefonski stubovi bili su ucrtani na prvim geodetskim planovima iz 1936. Vitoševac je prvo selo na teritoriji bivše Jugoslavije koje je dobilo ambulantu. Ova ambulanta je opšta i stomatološka, a u njoj se nalazi i prostorija za analizu krvi.
pogled na Bukovic iz Vitosevca Demografija U naselju Vitoševac živi 1099 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 47,9 godina (46,7 kod muškaraca i 49,0 kod žena). U naselju ima 376 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,40. Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika. slike crkve sv. Petke u Vitoševcu: sv petka u izradi sv petka u izradi sv petka vitosevac gradnja crkva sv petka u vitosevcu sv petka vitosevac sv petka vitosevac sv petka vitosevac
Na fotografiji ispod možete viditi centar Vitoševca iz 2010 godine. Klikom na fotografiju otvoriće Vam se prozor u kom će te moći u vidu virtuelne ture da pogledate sam centar Vitoševca.

Vitoševac na
vitosevac na facebook-u
BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates